Polska kuchnia nie może być określana jako zdrowa. Zdrowa kuchnia to kuchnia, w której mięso pojawia się na stole jako rzadki gość, a podstawę diety stanowią warzywa oraz owoce, z niewielką ilością oleju tłoczonego na zimno. Taki jadłospis można uzupełniać rybami oraz owocami morza, dzięki czemu możliwe będzie długie życie w zdrowiu. Zdrowa kuchnia obfituje w błonnik, który zmniejsza poziom cholesterolu i sprawia, że z naszego organizmu usuwane są toksyny. Ta substancja znajduje się w warzywach oraz owocach, a także w kaszach. Kasze to niedoceniany, ale wartościowy element zdrowej diety. Pozwalają zaspokoić głód na długo i dostarczają niezbędnych witamin. Prawidłowo skomponowana dieta to taka, która prowadzi do uzyskania i utrzymania odpowiedniej masy ciała, a także zaspokaja całe zapotrzebowanie na witaminy i minerały. Zdrowa kuchnia nie powinna oferować posiłków bogatych w tłuszcz oraz sól. Nie wskazane są także potrawy wysoko przetworzone, takie jak zupy z torebki czy tak zwana szybka żywność.