Wiele słyszymy o tym, że nasza dieta ma być zbilansowana. Co to właściwie znaczy, i czy da się osiągnąć prawidłowe zbilansowanie diety bez pomocy dietetyka? Jest to możliwe, ale najpierw musimy zastanowić się, jakie pokarmy przynoszą nam zdrowie, a jakie zwiększają ryzyko chorób. Po pierwsze, należy zachować umiar w jedzeniu mięsa oraz tłuszczu, gdyż te składniki diety prowadzą do zbyt dużej kaloryczności posiłków. Im ich mniej w diecie, tym lepiej. Zbilansowana dieta zaspokaja nasze potrzeby na witaminy, których organizm nie może samodzielnie wytworzyć. Znajdziemy je przede wszystkim w owocach i warzywach, ale także w podrobach. Jeśli nie mamy czasu na przygotowywanie surówek, warto pić soki owocowe lub warzywne. Dieta musi zawierać odpowiednią ilość błonnika pokarmowego. Dzięki niemu jelita pracują prawidłowo i nie mamy problemów ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu. Aby witaminy się dobrze wchłaniały, warto polać warzywa kilkoma kroplami wartościowego tłuszczu – oleju tłoczonego na zimno.