Ziemniaki królują na naszych stołach od bardzo dawana. Nie zdajemy sobie jednakże sprawy z tego jak wiele mają nam do zaoferowania. Zawierają, bowiem potas, który obniża ciśnienie krwi, ale także magnez, który przyczynia się do budowania kości. Zawierają również fluor‚ jod‚ fosfor, wapń, mangan, miedź, karotenoidy, cynk, magnez, sód, ale także witaminy C, K, B1, B2, B6, D i wiele innych oraz fruktozę i błonnik. Niestety ich przygotowywanie sprawia, że przestają mieć one odpowiednie wartości odżywcze. Nie powinniśmy, zatem rezygnować z ziemniaków, ale zmienić system ich przygotowywania. Długotrwałe gotowanie czy smażenie sprawia, że wypłukują się z nich wszystkie ważne dla naszego organizmu witaminy i mikroelementy. Dobrze jest, zatem upiec lub ugotować ziemniaki w skórce, gdyż wówczas zachowują znacznie więcej substancji odżywczych. Podczas gotowania powinniśmy wrzucać ziemniaki na wrzącą wodę, gdyż ogrzewanie wody z umieszczonymi w niej ziemniakami powoduje wypłukiwanie się składników dobrych dla naszego organizmu.