Początek wiosny to dobry czas na wprowadzenie zmian do codziennego jadłospisu i uzupełnienie niedoborów witamin oraz minerałów, a także pozbycie się zbędnych kilogramów. W skutecznym oczyszczeniu organizmu pomocna będzie odpowiednio dobrana dieta oraz zwiększona aktywność fizyczna.

 

Wiosną odzyskujemy witalność, mamy więcej energii i siły do podejmowania nowych wyzwań, także tych związanych z dbaniem o zdrowie oraz dobry wygląd. Jak potwierdzają dietetycy, zimą z uwagi na brak ruchu i nieco większe zapotrzebowanie energetyczne organizmu, zdarza nam się przybrać na wadze kilka kilogramów. Dodatkowo w naszej diecie brakuje witamin pochodzących ze świeżych warzyw i owoców oraz innych składników odżywczych, co może skutkować osłabieniem organizmu. Aby temu zapobiec, wystarczy odpowiednio zmienić swój codzienny jadłospis i korzystać z dobrodziejstw wiosny.

Po zimie potrzebujemy również oczyszczenia z wszelkich toksyn, które często powodują  uczucie zmęczenia i apatii. – Wiosenna dieta powinna być zatem lekka, bogata w warzywa, owoce, pełnowartościowe pieczywo, a także naturalne jogurty oraz kefiry. Zawarte w nich witaminy i związki mineralne pomogą zapobiec infekcjom, o które teraz nietrudno – wyjaśnia Patrycja Gniadek, dietetyk z Centrum Naturhouse. Produkty te stanowią doskonałe źródło naturalnego błonnika, który skutecznie oczyszcza układ trawienny, aktywizuje jego pracę i wchłania szkodliwe związki, które potem usuwa z organizmu.

Sojusznikami oczyszczania wątroby będą także: cebula, czosnek, czarna oraz biała rzodkiew, brokuły i kapusta. Dietę powinniśmy wzbogacić również o takie produkty, jak ryby czy chude mięso, do smaku możemy przyprawiać je mieszankami ziołowymi z bazylii, oregano, rozmarynu i kolendry – dodaje ekspert Naturhouse. Oczyszczanie organizmu doskonale wspomoże woda mineralna niegazowana, której w ciągu dnia należy wypijać około 1,5 litra.

Wiosenna dieta to przede wszystkim witaminy i składniki mineralne, dzięki którym  uzupełnimy wszelkiego rodzaju niedobory. Po okresie zimowym często brakuje nam witaminy C, potasu czy magnezu, co może niekorzystnie wpływać nie tylko na nasze samopoczucie, ale też zaburzać właściwe funkcjonowanie mięśni i gospodarki wodnej organizmu. Potas i magnez znajdziemy w pomidorach, kalafiorze, fasoli, rybach czy owocach morza. Dobrym źródłem tych minerałów są też banany, soki owocowe, awokado, suszone morele, musli, chude mleko, orzechy i migdały. Źródłem witaminy C są świeże soki z cytrusów, papryka, kalafior czy brukselka. Nie zapominajmy też o dobroczynnych właściwościach roślin zielonych – kiełków, natki pietruszki i szczypiorku, które doskonale sprawdzą się jako składniki sałatek.

Nadejście wiosny skłania nas również do poszukiwania rozmaitych diet, które mają nam pomóc w odzyskaniu zgrabnej sylwetki. Zanim jednak zbyt pochopnie zdecydujemy się na samodzielną kurację odchudzającą, warto najpierw odwiedzić specjalistę. Dietetyk wskaże nam  popełniane błędy żywieniowe i wyjaśni, jak ich unikać. Dodatkowo zmotywuje do pracy, a przede wszystkim dobierze plan żywieniowy, dopasowany do indywidualnych potrzeb organizmu.