Wyjątkowa restauracja z włoskim jedzeniem
Masz ochotę dobrze zjeść? Spośród licznych alternatyw, które daje europejska sztuka kulinarna na szczególną uwagę zasługuje kuchnia włoska. Dlaczego? Przede wszystkim z tego powodu, że kuchnia włoska to mnogość smaków, połączeń i duża porcja zdrowia.

Charakterystyczne włoskie smaki

Polakom restauracja włoska, łączy się przede wszystkim z pizzą i makaronem i czasem z owocami morza. Tymczasem włoskie gotowanie to też takie pyszności jak słodkie desery czy świeże warzywa.

Popularne włoskie jedzenie

Makarony to baza kuchni włoskiej. Włosi gotują pasty w kilkudziesięciu rodzajach. W zasadzie niełatwo wyobrazić sobie składniki których nie można dodać do tej potrawy. czytaj więcej o naszej restauracji Ryby, dodatki mięsne oraz przeróżne warzywa, powodują, że pasty nie są w stanie się znudzić.

Kolejną charaterystyczną potrawą jest pizza. Wbrew pozorom nie została ona wymyślona we Włoszech tylko z Grecji. Znana jest jednak jako włoska potrawa. Prawdziwa pizza włoska powinna mieć niezbyt grube ciasto i mała ilość składników. Najprostsza wersja pizzy to margharita z serem. Prawdziwie włoska pizza to uciecha dla podniebienia, ale również bomba kaloryczna. Uważaj na nią, jeśli masz zamiar być „fit”.

Włoskie jedzenie to znacznie więcej niż tylko pizza i pasta. To też canelloni, focaccia, ravioli oraz szeroki wybór słodyczy – np. granita czy panna cotta. Będąc we włoskiej restauracji nie warto zapominać o winie czy o dojrzałych serach- ricotty, mozarelli oraz pecorino.
Zobacz film